x
Akülü Sandalye Aküsü Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Akülü Sandalye Aküsü Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

10 Şubat 2022

Merhaba arkadaşlar,

Akülü sandalyeler bilindiği üzeri 24 volt ile çalışan sistemlerdir. Bu sistemler üzerinde kullanılması gereken akü tipi ise jel aküdür. Jel aküler yüksek direnç sağlayan ve sürekli kullanımlarda yüksek performans sağlayabilen kalitede akülerdir.jel aküleri sulu akülerden ve diğer tip akülerden ayıran en büyük özellikte budur.

Şayet akülü sandalye kullanıcıları jel akülerden de problem yaşamaktadır. Bu problemin sebebi ise ucuz kalitesiz jel akü adı altında satılan basit akülerdir.

Öncelikle bir akü alacağınız zaman alımı yapacağınız firmadan ürünün marka model üretim yılı ve datashit bilgilerini mutlaka isteyiniz.

İmalat süresi 8 ayı geçen ürünleri asla satın almayınız. Marka ve model değerlendirmesini yaparken ise akünün menşeini mutlaka sorunuz. Son olarak ise aldığınız datashitlerle akünün cycle değerlerini ölçünüz.

Akülü Sandalye Akü ömrü

Akülü sandalye aküsü ömrünü etkileyen en önemli unsur, Cycle sayısıdır. Peki Cycle nedir?

Cycle herhangi bir ürünün kullanım ömrünü ifade eden bir terimdir. Akülerde ise 1 cycle 1 şarja eşittir. Yani kullanım ömrü hesaplanırken 1 yıl 365 cycle üzerinden hesaplanmalı ve saykılın gün sayısına bölümü bize ortalama kullanım yılını vermektedir. Mesela satışını yapmış olduğumuz akülerden örnek verecek olursak

1550 cycle/365 = 4,2 yıl a tekabül eder. Bu değer minimum olarak algılanır ve ortalama 4-6 yıl aralığında ömrü olduğu anlaşılabilir.

Akülü sandalye nasıl şarj edilmeli?

akülü sandalye aküsü nasıl şarj edilir

Her kafadan bir ses çıktığı bu konu üzerinde son noktayı koymak istiyorum. Akülü sandalye şarj edilirken şarj cihazının besleme değerinin akülere uygun olması gerekmektedir. Peki doğru şarj cihazı nasıl tespit edilmelidir?

Bunun için oldukça basit bir formülümüz var. Bu formül ile doğru ah değerini hesaplamak oldukça kolay.
Senaryo1: örneğin 40 ah aküleriniz var, şarj ah değerini hesaplamak için akü ah değerleri toplamı / 20 +1.5 bu hesabı rakamsal yapacak olursak 40+40 80 ah/ 20 +1.5 = 5,5 ah şarj cihazı ortalama 8 saatte tam dolum kapasitede şarj edebilecektir.

Senaryo2: bu senaryoda ise 80 ah hesabı için 80+80/20+1.5= 9,5 ah’dir. Ayrıca şarj cihazınız 12 ah de olsa şarj süreniz aynı olacaktır. Bunun sebebi ise beslemeyi şarj cihazı yapar şayet talep aküden gelecektir.

Yani susadığınızda nasıl kana kana su içiyorsanız akülerinizde tamamen boşaldığında maksimum 5.5 ah şarj talep edecektir. Bu durumda şarj cihazınız 12 ah de olsa besleme değeri gelen talebe göre 5.5 ah olacaktır. Ayrıca akü doyuma ulaştıkça besleme değeri düşecek ve tam dolduğunda otomatik olarak şarj cihazınız duracaktır. Bu sistemde off-board sistem diyoruz.

Ayrıca arkadaşlar şarj cihazı kaliteniz oldukça yüksek kalitede olmalıdır. Çin’den ithal edilen bazı şarj cihazları oldukça kalitesiz ve gerekli beslemeyi yapamamaktadır. Bunu uzman kadromuza sarararak bizden bilgi alabilirsiniz.

Akülü sandalye aküsü nasıl bağlanır?

En çok ihmal edilen konulardan biri de bağlantı esnasında yapılan hatalardır. Her aküden içinde 2 vida 2 somun ve 2 adet rondela çıkar. Vidaya önce rondela (kesik kilitleme pulu) takılır sonrasında pul ve son olarak tesisat pabucu geçirilerek ortalama bir sıkılıkta bırakılır. Öncelikle aşırı güç uygulanmamalıdır.

Aşırı güç uygulandığında ne olur: aşırı zorlamaya maruz kalan vida tepesinden kopabilir ve kopan vidayı kutup başından sökmek oldukça zor olabilir. Ayrıca aşırı zorlama sebebiyle kutup başı içinde bağlı olan direnç levhasını koparabilirsiniz. Bu durumda aküleriniz garanti kapsamı dışı kalacaktır. Doğru sertlikte sıkmalı aşırı zorlamamalısınız.

Ayrıca vidaya ilk takılan rondela kilitledikten sonra vibrasyona ya da zamana dayalı gevşemeler olmayacağından sorun çıkmayacaktır.

Bu sistem bağlantısında en önemli olan husus aşırı zorlamamak fazla gevşek bırakmamak ve rondelayı mutlaka kullanmaktır.

Ayrıca yeni aldığınız akülerde tabiki bir sorun teşkili yoktur şayet sandalyenizin tesisatındaki pabuçlar zedelenmiş kopmuş ya da hasar görmüş olabilir. Size tavsiyemiz yeni bir akü montajı yapılırken özellikle tesisat pabuçlarındaki bakır kablo bağlantısının sağlamlığını kontrol etmeniz olacaktır.

akülü sandalye aküsü nasıl bağlanır

Akülü sandalyenizi şarj ederken dikkat edeceğiniz 10 önemli nokta

Emin olduğunuz ustalardan aldığınız bilgi doğrultusunda hareket etmeniz kesinlikle tavsiyemizdir. Şayet gerçek ise şudur; sandalyelerdeki akü sistemleri jel aküdür ve oldukça yüksek dirence sahiptir. Şayet sandalyeler uzun süre şarjsız bırakılırsa akü kurşun plakaları sülfata uğrar ve garanti kapsamı dışı kalır.

Öncelikle

  1. Aküleriniz yüksek cycle değerinde aküler olmalıdır.
  2. Akülerinizin ilk 15-25 şarj aralığı açılma sürecidir ve bu sürek oldukça hassastır
  3. İlk şarj sürecinde olabildiğince hergün aküyü bitirerek 15-25 şarj aralığında şarj edilmeli ve aküler tam kapasiteye en kısa sürede ulaştırılmalıdır.
  4. Aküler hergün bitirilemiyorsa mutlaka ilk 15-25 şarj aralığında 2 günde bir bitirilmelidir.
  5. Aküler tam açıldıktan sonra normal şarj sürecine geçilir
  6. Akülü sandalyelerinizde aküler bitmeye yaklaştıkça şarj edilmelidir
  7. Bitme noktasına gelmeden yapılan sürekli şarjlar akü hafızasını bozar ve akü sülfata uğrar
  8. Bitme süresi eğer ki 2 haftayı geçiyorsa akülerinizi 2 haftada bir bitirmeli ve yeniden şarj etmelisiniz.
  9. Eğer ki uzunca bir süre aküler şarj edilmeyecekse 2 haftada bir önce deşarj edilmeli sonra tekrar şarj edilerek 2 hafta beklemesi sağlanmalıdır. 2 haftada bir şarjı bitirilmeyen ve tekrar şarj edilmeyen aküler sülfata uğrar
  10. Akülerin uzunca bir süre kullanılmayacağı zamanlar sadece şarj ederek sağlam kalacağına inanmak ise batıl inançtan öte değildir. Akü ömrü için önemli olan gerçek akülerin şarj edilmesinden çok akülerin öncelikle deşarj edilmesidir.

YAZAR: OĞUZ ŞAHİN

yazar oğuz şahin

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.