x
Akülü sandalye aküsü ve şarj cihazı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Akülü sandalye aküsü ve şarj cihazı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

11 Şubat 2022

Akülü sandalye kullanıcılarının sandalyelerinde zaman içerisinde yenilemeleri / değiştirmeleri gereken iki önemli aparat vardır. Bunlar akü ve şarj cihazı. Yapıları gereği bu iki aparatın ömrü genellikle akülü sandalyenin ömründen kısa olur. Bu nedenle neredeyse tüm kullanıcılar kullanım süreleri boyunca mutlaka birden fazla değişime gitmek durumuna kalırlar.

Bazen ve hatta genellikle yanlış kararlar eksik bilgi sonucu satın alınan yanlış ürün seçimi bu kullanım süremizi kısaltır. Doğru bilinen yanlışlar yada kulaktan dolma bilgilerle satın alacağınız akü veya şarj cihazı sizi kısa sürede yolda bırakabilir.

O halde önce doğru bilgiyle donanıp sonra satın alma işlemine geçmeliyiz. Peki nasıl? Bu makalemizde size bu iki önemli aparatın seçiminde mümkün mertebe teknik deyim az kullanarak herkesin anlayacağı dilde nasıl doğru seçim yapmamız gerektiğini açıklayacağız. Hazırsanız başlayalım?

Akülü sandalye aküsü alırken bunlara dikkat edin!

Yapıları gereği konvansiyonel (sulu ve kuru aküler) diyebileceğimiz klasik aküler, teknolojileri gereği akülü sandalyeler gibi sürekli doldur boşat (şarj deşarj) uygulamasına uygun değildirler. Neden uygun olmadıklarını şu örnekle açıklayalım. Markası önemli değil X klasik akü ilk alındığında %100 performansla çalışır. Bu durum ilk şarj uygulamasından sonra 99, ikinci uygulamada, 98, 97 diye düşüşe geçerek her şarj deşarj uygulamasında akünüzün performansı bir kademe düşerek azalır ve sonunda akü ömrünü tamamlar.

Peki doldur boşalt uygulamalarında performans kaybı yaşamayan akü var mı?

Bu noktada üreticiler arayışa gitmiş ve her doldur boşalt uygulaması sonrası performans kaybı yaşamayan yada doldur boşalt işlemi sonrası sıfır performans kaybıyla geri dönebilen aküler üretmişlerdir.

Bu teknolojiyle üretilen akülere Deep Cycle özellikli jel akü denilmektedir. Türkçesi “derin döngü” olan Deep Cycle özelliğini ete kemiğe büründürmek adına şu örnekle açıklayabiliriz.

İlk paragrafta konvansiyonel akülerin ilk doldur boşalt uygulamasında yaşanan performans kaybını örneklemiştik. Bu örneği şimdide deep cycle battery üzerinden yapalım.

Deep cycle jel aküler ilk kullanımda %80 performansla çalışmaya başlarlar. Bu %80 lik performans ilk 15-20 doldur boşalt sonrası kademeli olarak artarak %100 performansa ulaşır.

İşte dananın kuyruğu da bu %100 lük tam performans sonrası kopar. Şöyle ki deep cycle aküler %100 performansa ulaştıktan sonra diğer konvansiyonel aküler gibi her doldur boşalt sonrası kapasite kaybına uğramaz. Bu kapasite koruması cycle (saykıl) sayısına göre %100 lük performans korunur.

Örneğin 1.000 Cycle değerindeki bir derin döngülü akü 1 cycle başına minimum 1 maksimum 3 kez olmak üzere her doldur boşalt sonrası başladığı yere (yani %100 perforansla çalıştığı ana) geri döner. Bu süreç cycle sayısına göre devam eder ve sürecin sonunda klasik akülerde yaşanan süreç yaşanarak akü ömrünü tamamlar. Örnek bir hesaplama yapalım. 1.000 Cycle değerindeki bir akü minimum bin maksimum 3 bin defa şarj edilebilir.

Bunu günlük şarj edilen bir araçta düşünürsek 1000 cyclelik bir akü minimum 3 yıl maksimum 9 yıl boyunca kullanılabilir.

Dip not: Bugün akü üreticileri 1.550 ila 1.700 Cycle değerinde akü üretmektedirler.

Bakınız: https://goldmedikal.com/solar-aku-1700-cycle-agm-jel-aku.html

 https://goldmedikal.com/10-yil-omurlu-jel-aku.html

Akülü sandalye şarj cihazı seçerken nelere dikkat etmeli?

Yukardaki önerileri uyguladık ve akülü aracımıza uygun bir akü aldık. Peki bu yeterli mi? Acaba aldığımız yada kullandığımız aküye uygun bir şarj cihazımız var mı?

Konuyu biraz daha açmak adına birkaç örnek verelik. Permobil, Invacare, Ottobock ve Meyra gibi güvenilir, kalitesi herkes tarafından onaylanmış markalara ait akülü sandalyelerin orijinal şarj cihazlarını gözü kapalı kullanabilirsiniz. Çünkü bu cihazlar kullanılan akülü araca göre dizayn edilmiş Voltaj ve amper değerleri doğru ayarlanmış, orijinal ürünlerdir.

Bu markaların orijinal cihazları dışında özellikle Çin menşeli akülü sandalye şarj cihazlarında AH aldatmacası olmaktadır.

Örneğin: 55 AH aküsü olan bir meyra optimus 2 marka aracın orijinal şarj cihazı 12 AH (amper) dir. Siz şarj cihazı almak istediğinizde satıcı size 5-6 AH değerinde cihaz önerebilir ve genellikle de doğru sanılan şu bilgiyi aktarır. “AH değeri çok önemli değildir. 12 AH lik bir şarj cihazı 6 saatte tam dolum yaparken 6 AH lik bir şarj cihazı 12 saatte tam dolum yapar. Ve bir akü ne kadar yavaş dolarsa o kadar iyidir.”

Peki bu aktarılan bilgi ne kadar doğru?

Teorik olarak doğru gözükse de uygulamada durum hiçte sanıldığı gibi değil.

Yukarda atıfta bulunduğumuz Çin menşeli şarj cihazlarının üzerine 6 AH yazdığını düşünelim. Bu 6 AH lik değer acaba gerçeği tam olarak yansıtıyor mu?

Kalem üreticinin elinde. Uluslararası belgelendirmesi yoksa cihazın üzerindeki yazan rakamın hiçbir önemi yok. Bunu yeterli teknik cihazınız olursa ölçmeniz mümkün ancak taktir ederseniz ki sıradan kullanıcının bunu yapması neredeyse imkânsız. Konumaza dönecek olursak.

Gidip satıcının sözüne uyarak 6 AH değerinde bir şarj cihazı aldınız diyelim. Sizin 6 AH diye aldığınız şarj cihazının gerçek değerinin 4 AH olmadığını kim garanti edecek?

6 AH diye aldığınız gerçekte ise 4 AH olan şarj cihazınızı akünüze taktığınızda gerçek değer olan 4 AH içerdeki diyotlardan geçerken de kayba uğrayıp 2.5- 3 AH lere kadar düşer.

2,5-3 AH gerçek değere ulaşan bir şarj cihazı asla ve asla akünüzde tam dolum yapmaz. Evet cihazınızın ışıkları dolumun yapıldığını gösterir ama bu doğru değildir.

Ve siz akülerinizin dolduğunu sanarak gerçekte (cihaza göre değişebilir) %60-80 dolu aküyle yetinmek durumunda kalırsınız.

Tabir caizse bu durumu “varlık içinde yokluk yaşamak” olarak adlandırabiliriz.

Gold Medikal Teknoloji ekibi saygıyla sunar.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.