x
Akülü Tekerlekli Sandalye Bakımı

Akülü Tekerlekli Sandalye Bakımı

11 Şubat 2022

Sevgili okuyucularımız, akülü sandalyeler mekanik mekatronik ve elektronik sistemler ile donatılmış, bizleri mobilize eden hareket kabiliyeti kazandıran sistemlerdir. Bu sistemler sayesinde engellilik durumlarımız en aza indirilir.

Mevcut bu sistemler akülerden aldığı elektrik akımı sayesinde sürücü sistemlerin yol vermesiyle çalışır. Haliyle doğal etkenler ne metal yorgunluğuna uğrayan bu sistemler kesinlikle belli aralıklarla bakım ve parça değişimlerine gereksinim duyarlar.

Akülü Sandalye Bakımı

engelli scooter bakımı

Mevcut bu sistemler kendi içinde ikiye ayrılır. Bunlar;

Bu sistemlerin şanzıman bakımları motor bakımları elektronik kart bakımları kesinlikle ihmal edilmemelidir. Bu bakımlar sayesinde mobilizasyon sistemlerinin kullanım ömrü artar.

Yapılması şart olan bakımlar ise kısaca şunlardır:

  • Motor şanzıman fren bakımı
  • Bunlar şu şekilde detaylandırılabilir

Fren bakımı:

Manyetik fren çalışma prensini üzeri 2 mm Lik bir alanda çalışır. Bu alan yukarı ya da aşağı pozisyondayken sandalye hareket eder ya da sistem kapalıdır. Bu kısacık aralıkta emniyetimizi ya da hareketimizi sağlayan bu sistem Kestamit malzemeden üretilen nakarata sahiptir. Bu balata zamanla aşınır.

Bu aşınan sistemin toz ve çanakları 2 mm lik bu alanın çalışma prensibimizdir bozabilir ve araç frenleri istenildiği gibi ya tam açılmaz ya da tam kapanmaz.

Tam kapanmadığı zaman frenler kaçırır tam açılmadığında ise endüviye uygulanan istemsiz direnç sayesinde motorlar aşırı ısıya maruz kalır. Buda motor sargılarına kesinlikle zarar verir.

Bu durum da en az yılda bir kez fren bakımının yapılmasını şart hale getirir. Bakım kompresör yardımıyla tazyikli hava ile basit şekilde yapabilir.

Akülü sandalye motor bakımı:

akülü sandalye motor bakımı

Sistem statör endüvi kollektif kömür yatağı kömür ve rulman ile rulman yataklarından oluşur.

Bu kısım akülü sandalyenin en çok hareket alan parçasıdır. Ortalama bir dakikada  3600 RPM de tur yapan bu sistem kömürlerin Kömür tozuna maruz kalır.

Bu toz parçacıkları iletken yapıya sahip olduklarından bobinler arasında kısa devreye sebep olabilirler. Bu durumda motor sargısı değişmek zorunda bile kalabilir.

  • Bakım yapılırken alt üst rulman değişimleri
  • Motor kömür değişimleri
  • Bobin sargıları bakımı için vernikleme
  • Toz ve kir bakımları yapılmalıdır.

Şanzıman bakımı:

Sistem işinde dişliler, Dişli yayı, Dişli rulman ve rulman yatakları, Ayrıca kupling dediğimiz parçalar vardır.

Bu parçalar gres yağ içinde kapalı devre motordan aldığı RPM değerini torka çeviren sistemdir.

Bakımı oldukça kolaydır

Sistem içinde talaşlanmalar eski yağ ile beraber sökülür. Rulman yağ kepçesi yağ tapaları gerekiyorsa kupling değiştirilir. Sonrasında yeni yağ şanzımana basılır ve sistem kapatılır.

Elektronik kart bakımı:

Bu sistem sürekli akım aldığından manyetik alana maruz kalmaktadır. Ayrıca nem gibi doğal etkenler yüzünden kart üzerinde sülfatlar oluşabilmektedir. Bu oluşum ise kart temizlemek için kullanılan özel solüsyonlarla yapılabilir.

Eğer yukarıda sayılan akülü tekerlekli sandalye bakımını yapacak donanım yada malzemeniz yoksa bizler Gold Medikal olarak 15 yıllık akülü tekerlekli sandalye servis hizmeti vermenin tecrübesiyle, akülü sandalye tamirinin yanısıra akülü araçlarınız bakımı da yapmaktayız.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.