x
Basketbol sandalyesi ölçü alımı ve kalite standartları

Basketbol sandalyesi ölçü alımı ve kalite standartları

12 Şubat 2022

Dayanıklılığın ve hafifliğin esas alındığı, aerodinamik yapılarıyla adeta kullanıcıyı sararak tek beden olmasını sağlayan, hız ve hırsı güç ve başarıya çeviren oyunların en önemli unsuru tabii ki SPORCU SANDALYELERİDİR!

Kısa tarihçesi;

Tekerlekli sandalye sporları öncelikle BASKETBOL ile başlamış ve arkası diğer dallara uzanarak  Kort tenisi, Masa tenisi, Eskrim, Dans vb. gibi oyunlarda devam etmiştir.

Tarihçesi ise 2. Dünya savaşı sonrasına dayanmaktadır. 1945-1946 yıllarında savaş gazileri tarafından oynanmaya başlayan bu spor aynı dönemde benzer başka bir dal ile NETBALL olarak gazilerin rehabilitasyon süreçlerinde geliştirmişlerdir.

Tekerlekli sandalye sporları arasında en çok sevilen oyun ise Basketboldur. 

6 kıtada oynanan bu oyun IWBF (Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Federasyonu) yapmış olduğu ortalama araştırmaya göre, dünyada basketbol oynayan engelli sayısının yaklaşık 35.000 kişi olduğu kanısındadır.

Bu rakamlar sonrasında federasyonun en güzel faaliyeti ise 1973 yılında kadın ve erkek sporcular için Belçika Brunges’de ilk dünya şampiyonası organize etmiş ve günümüzde dahi devam etmektedir.

Ölçü Teknikleri;

Ölçü alım tekniklerimizdeki detaylar tarafımızca gizli tutulmaktadır. Aerodinamik hesaplar ise kişilere yönelttiğimiz özel sorulara ve fiziki yapılarına göre yapılır.

Mesela bir defans oyuncusunun kullandığı sandalye dinamiği ile pivot pozisyonunda oynayan sporcunun sandalye dinamiği asla aynı olamaz.

Bu durumlarda ölçülerde genel anlamda fark yaratmasa da oyun alanının durumuna göre teker dingil açıları ve arka antti tipper teker uzunluk ve kısalığı mutlaka fark etmektedir.

IWBF nin belirlemiş olduğu ana ölçüler maksimum sandalye yüksekliği alçaklığı uzunluğu ayaklık pozisyonları vb gibi ölçülerdir. Standartı asla bozamadığınız ve oyuncunun ana kurallara göre oyundan diskalifiye edilmemesi için gerekli ölçüler bellidir.

Bu ölçüler üzerine inşa edilecek örgüleme işlemi ise tamamen üreticinin yetenekleri ile alakalıdır.

Üretim Teknikleri ve Kullanılması Gereken Malzeme;

Zemin eksenine sıfırlanmış ve 180’ (derece) olması gereken özel ölçülerde üretilmiş, belli ölçülerde ayarlanmış delik aralıkları olan bu mükemmel tezgahlarda, en alt kısımda yapacağınız 1 mm’lik hatanın en üst kısımda 2 cm olması o sandalyenin yeniden örüleceğini gösterir ve yapılan işlem tamamen boşa gider.

Bu hataların olmaması için defalarca aynı noktalardan alınan ölçüler ile örülme işlemleri yapılmalıdır. Her eklenen parçanın en az on kere gözden geçirilmesi ise sandalye imalat süresini uzatmaktadır.

Sandalye şase örülüm işlemleri yapılırken kullanılan özel bağlantı aparatları ile sandalyenin tezgaha tabiri caizse deli bağlanır gibi bağlanması gerekmektedir.

Bunun sebebi ise Duru alüminyumdan imal edilen bu sandalyeler kaynak esnasında oluşan ısılar sebebi ile genleşme, daralma ya da farklı ölçü bozukluklarına sebep olmamalıdır.

Kullanılan materyal şase için belli değerlerde olan alüminyumlardan olmalıdır. 6082 veya 7020 seri alüminyum kullanılmasının sebebi ise materyal içerisindeki ‘’ATOMİK DİZİLİMİN SAĞLAMLIK VE HAFİFLİK’’ anlamında en uygun atom örgü yapısına sahip olmasıdır.

Şayet kadroyu daha hafifletmek için alüminyum boruların et kalınlıklarını düşürmek yeterli olabilir. Bu durumda ise et kalınlığı daha da inceltilmiş olan alüminyumun kaynak aşamasında doğabilecek sorunları karşımıza çıkabilir.

Özel kaynatma yetenekleri isteyen alüminyum kaynaklar doğru kaynak yapılmadığında müsabaka esnasındaki çarpışmalarda kadro’ya zarar verebilir ve oyuncu sandalye hatası yüzünden kenara alınabilir.

Bu konuda da ilerleyen teknoloji ürünleri olan özel kaynak makinaları ile bu aşamalar kolaylıkla atlatılabilir. Teknolojiyi yakından takip ederseniz eğer kutu kola inceliğindeki alüminyum malzemelerin dahi yeterliliği tam kaynak ustaları tarafından kolaylıkla kaynatılabildiğini göreceksiniz.  

Son aşamada ise ısıl işlem ile duru alüminyumdan üretilen kadronun sertleştirme işlemi T6 seviyesine kadar doğru sıcaklık ve doğru zamanlama ile fırınlaması yapılmalıdır.

Boya işlemini öncesi ısıl işlemden çıkan kadro soğuduktan sonra ölçüler tekrar gözden geçirilmeli ve olası hatalar asla gözden kaçırılmamalıdır.

Sandalye Üzerinde Kullanılan Özel Parça Ve Malzemeler;

Sandalye örgü işlemleri esnasında, sandalyeye o an yada örgüleme işlemi tamamlandıktan sonra entegre edilen malzemeler şunlardır.

  • - Rulman Yatakları ve Rulmanlar
  • - Ön  Arka Maşa ve Bağlantı Milleri
  • - Ön Arka Rolatör Tekerler
  • - Plastik Koruma Tapaları
  • - Giydirme Döşeme ve Kemer Kayış Aparatları
  • - Yan Sürüş Teker ve Bağlantı Pimleri

Düşük maliyetli üretimler ile sıkıntıyı hem üretici firma hem de kullanıcının yaşamaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Torna CNC rulman ve diğer bahsetmiş olduğumuz ürünler kaliteden taviz verilmeden üretilmeli ve kullanılmalıdır.

Üretim aşamasında kullanılan malzemelerde tasarruf namına yapılacak her eylem kullanıcı performansını doğrudan etkilemektedir.

Bu durumu kullanıcıya asla yansıtmamak için ise asla kaliteden taviz vermemek gerekmektedir.

 

 

Basketbol Sandalyesi İmalatçısı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Müsabaka sırasında dinamiğin, en sağlam en hafif ve en uzun sürede korunabilmesi sporcunun saha içerisindeki performansını ciddi anlamda etkiler.

Bunun için yapılan üretimler kalitesinden emin olduğunuz, hata olsa dahi ürünün arkasında durabilecek firmalar ve en önemlisi bu oyunun içerisinde bulunmuş kişiler tarafından yapılmalı ve sonuçlandırılmalıdır.

Sandalye üzerinde kişiye göre etki eden detay ve olasılıklar oldukça fazladır. Bu hususta yapmış olduğumuz bilgilendirmeler sadece bazılarıdır.

Daha detaylı bilgi almak için GOLD MEDİKAL olarak bizi arayabilir, bu anlamda tüm soru ve sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.  

Saygılarımla

Oğuz Şahin

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.