x
Tekerlekli sandalye fiyatları çok mu pahalı biz mi fakiriz?

Tekerlekli sandalye fiyatları çok mu pahalı biz mi fakiriz?

17 Şubat 2022

Medikal ürün satışı yapan bir firma olarak tekerlekli sandalye fiyatlarına dair müşterilerimizden gelen bir eleştiri veya yakınma diye tabir edeceğimiz konuya dilimiz döndüğünce açıklık getirmek istiyoruz. Gerek sosyal medya hesaplarımız üzerinden ürün fiyatını öğrenen son kullanıcı veya bize telefon açarak xx tekerlekli sandalyenin fiyatı kaç TL diye soran müşterilerimize xxx TL dediğimizde genel bir yakınma olarak “ama çok pahalı” cümlesini duymaktayız. Peki gerçekten de tekerlekli sandalye fiyatları astronomik rakamlarda mı? Son kullanıcı neden fiyatlardan yakınıyor?

TEKERLEKLİ SANDALYE FİYATLARI

İlk önce bir açıklama yapmamız gerekiyor. SUT (sağlık uygulama tebliği) gereği medikal ürünlerin internet ortamında satışının yasak olması nedeniyle fiyat bilgisi veremiyoruz.

Ancak genel bir değerlendirme olduğundan verilecek fiyatlar genel değerlendirme kapsamında anlaşılmalı.

Tekerlekli sandalyeleri 3 gruba ayırabiliriz. 1 grup ucuz tekerlekli sandalye diye tabir edilen ve fiyatı 200 TL ile 300 TL arası değişen yerli üretim yada Uzakdoğu menşeli manuel sandalyeler. Ki bu sandalyeler genellikle ya bağışçılar tarafından satın alınıp ihtiyaç sahibi birine verilir yada belediye vb. gibi kurumlarca sözüm ona hayır amaçlı dağıtılır.

NEDEN SÖZÜM ONA CÜMLESİNİ KULLANDIK?

Sebep şudur, fiyat aralığı 200 TL ile 300 TL arasında değişen bu sandalyelere sağlam oturan kişi sakat kalkar. Cümle size abartılı veya kışkırtıcı gelmiş olabilir ama bu sözün gerçekliğini değiştirmez. Zira bu sandalyelerin yapısı hiç ergonomik olmayıp omurga eğriliğinden tutunda daha nice sağlık sorunlarına yol açacak düzeyde ergonomisi bozuk sandalyelerdir. İşte tamda bu sebepten sözde hayır etmek amaçlı bu sandalyeleri satın alıp bağışta bulunan kişiler için “sözüm ona hayır” yapıyorlar cümlesini kullandık. Zira bize göre 10 kişiye düşük kaliteli manuel sandalye bağışında bulunup zaten bozuk olan sağlıklarını iyice bozmak yerine bir kişiye kaliteli sandalye bağışı yapmanın daha doğru olacağı kanaatindeyiz.

Konumuza dönecek olursak 2. Gruptaki tekerlekli sandalyeler ise orta kalite sandalyeler arasına girerki bunların fiyatı da 1,500 TL ile 2,000 bin TL arasında değişmektedir. Bu sandalyelerin çok az bir kısmı yerli üretim olup geri kalanı Avrupa ülkelerinden ithal edilen manuel sandalye grubuna girer.

Yazımızın miheng noktasınıda bu grupta yer alan manuel sandalyeler üzerine kuracağız.

Orta kalitedeki bir tekerlekli sandalyenin fiyat aralığının 1500 – 2000 Aralığında olduğunda söyledik. Klasik bir cümle olacak ama bir tekerlekli sandalye engelli bir vatandaşın ayaklarıdır. Yani sizin için ayaklarınız ne kadar önemliyse bir engelli yurttaş içinde tekerlekli sandalyesi o denli biricik ve önemlidir.

Önem değeri bu denli yüksek olan bir ürünün fiyat aralığının 1500 ila 2000 TL arasında neden yüksek bulunuyor?

Bu sorunun cevabına geçmeden önce bir şeyin pahasını daha iyi anlamamız için başka ürünlerle bir karşılaştırma yapmamız gerektiğini düşünüyoruz.

Karşılaştırma yapılacak ürün olarak hedef tahtasına herkesin elinde olan “akıllı cep telefonlarını koyalım” Orta kalitede bir akıllı telefonun piyasa fiyatı bizim orta kalitedeki manuel sandalye fiyatlarımızın çok üzerindedir.

Önem derecesine bakıldığında ise manuel sandalyenin bir akıllı telefondan çok daha önemli olduğunu söylemeye gerek yok herhalde.

Peki bunları neden anlattık. Bir medikal ürün satıcısı olarak kendimizi mi aklamaya çalışıyoruz? Yoksa kendi kendimize günah mı çıkarıyoruz?

Aşağıda yazacaklarımızı okuduktan sonra buna siz karar verin.

Not: 3. Grupta yer alan ve üst segment manuel sandalye veya aktif sandalye grubuna giren sandalye fiyatları 4 bin TL ile 7 bin tl arasında değişir. Bu grup ürünlerin alıcıları ekonomik açıdan zengin kişiler olduğundan onlar ne bu yazıyı okur nede bizim burada yakınmasını yaptığımız konuyla ilgilenmezler.

ALICI HAKLIDIR HER ZAMAN HAKLIDIR!

Bu cümleyi klasik bir esnaf cümlesi olarak değil bir sosyal ekonomik analizin sonucunu olarak söylüyoruz.

NASIL?

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde engellilerin çoğu okuma yazma dahi bilmezken geri kalan büyük bir kısmı ise “iş yaşamının” dışında yani işsiz kişiler.

Yani Medikal sektörü çoğunluğu işsiz ekonomik durumu kötü durumdaki bir gruba ürün satmaya çalışıyor. Hal böyle olunca xx manuel sandalye için zikredilen 2 bin tl lik fiyatlar doğal olarak insanlara çok geliyor.

MEDİKALCİLERİN HİÇMİ SUÇU YOK?

Daha ucuz tekerlekli sandalye satamazlar mı?  Sanılanın aksine bahsine ettiğimiz orta kalite grubuna giren sandalyelerin neredeyse %90 ithal ürün olup bu ürünlerin neredeyse %99 medikalcilerin kendi üretimleri olmayıp ortalama %10 kar payıyla sattıkları ürünlerdir. Ki %10 kar payı en fazla kar elde edilen ürün grubuna girer genelde bu oran %5 ile sınırlıdır. Daha anlaşılır olması adına 1500 TL civarında satılan bir manuel sandalyeden medikalciye kalacak maksimum fiyat 150 TL dir ki buda pazarlıkla çoğu zaman 50 – 70 TL ye  kadar düşebilir. Takdir edilmedir ki dükkan kirasıdır, elektirik bedelidir ve ticari kazanç gibi konular göz önüne alındığında bu kar payları da hiçte çok değil.

Bir medikalci zararına mal satamayacağı, bir kullanıcıda olmayan parayla ürün alamayacağına göre suçu kime atmalıyız yada daha doğru bir ifadeyle sorun nerede?

TÜM SORUN SOSYO EKONOMİK

Yazımızın giriş bölümünde ülkedeki engellerin çoğunun okur yazar dahi olmadığını yine bir çoğunun çeşitli nedenlerle çalışma yaşamından uzak olduğunu belirtmiştik. Bu sorunun temeline inildiğinde devletin sosyal devlet olma vasfını tam karşılamadığı, engelli eğitimine yeterince önem vermediği gibi daha derin analizlere girebiliriz ama bu kısmı şimdilik yüzeysel geçelim. Zira bu konuya dalarsak konunun amacının dışına çıkabiliriz.

Konuyu toparlayacak olursak piyasa tabiriyle “hedef kitle” dediğimiz bu grubun ekonomik durumu iyi olmadığından manuel sandalyelerin fiyatlarından şikayetçi olmaları son derece haklı bir durum. Aynı şekilde bu grubun şikayetinin temelinde satılan ürünün / ürünlerin fiyatlarının pahalı olması değil, mevcut alıcı kitlenin ekonomik durumunun zayıf olması yatmaktadır.

Nasrettin hoca fıkrası gibi olacak ama hem alıcı hemde satıcı kendince sonuna kadar haklı. Haksız olan ise sosyal devlet olmanın gereğinin yeterince yerine getirilmemesinden kaynaklanıyor.

Evet devlet sosyal güvencesi olan vatandaşlara tekerlekli sandalye alımında SGK geri ödemesi yapıyor ama çoğu engelli SGK kapsamında malasef bu hizmetten yararlanamıyor. Onun ötesinde tekerlekli sandalye SGK geri ödemelerinin 1000 TL ile 1200 TL arasında olmasında ayrı bir sorun.

Daha önce değişik platformlarda defalarca dile getirdik bir kere Gold Medikal blog sayfalarından dile getirelim. Asıl olması gereken şey ve sosyal devlet olmanın gereği, tüm medikal ürünlerin ihtiyaç sahiplerine devlet tarafından bila istisna ücretsiz verilmesidir. Eğer bir vatandaşın tekerlekli sandalyeye ihtiyacı varsa sosyal güvencesi olsun olmasın bunu DR raporuyla belgelemesi halinde satın alacağı manuel sandalyenin bedelini devlet ödemelidir. Zaten avrupada sistem bu şekilde işlemekte. Umarım bu sistem yakın bir gelecekte bizim ülkemizde de geçerli olur.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.