x
Kas hastaları akülü sandalye alırken nelere dikkat etmeli?

Kas hastaları akülü sandalye alırken nelere dikkat etmeli?

15 Şubat 2022

Tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de “kas hastalığı” en fazla görülen hastalıklardan biridir. Çok değişik türleri ve her türün kendi içinde alt türü bulunan kas hastalığı, aynı tür veya alt türde bulunsa bile kişiden kişiye değişen etkileri görülebilen bir hastalık çeşididir.

Kas hastalığı (türüne göre) doğuştan veya sonradan olduğu gibi kişideki kas hastalığı türüne göre hızlı veya yavaş ilerleyen bir hastalık çeşididir.

Hastalar doğuştan ya da sonradan oluşan hastalık seyrinde bir şekilde yaşamlarının bir bölümünde yürüme yetisini kaybeder, akülü sandalye veya manuel tekerlekli sandalye gibi mobilizasyon cihazlarına ihtiyaç duyarlar.

Bu noktada kişinin doğru ürünü alması hem sağlığı hem konforu, hemde günlük aktivitelerini gerçekleştirmesi adına hayati öneme haiz bir konudur.

Gold Medikal olarak bize gelen kas hastaları genel olarak şu soruyu sorar. Hastamız kas hastası hangi ürünü önerirsiniz?

Başa dönecek olursak, “kas hastalığı yüzlerce çeşidi olan ve kişiden kişiye değişen etkileri bulunan bir hastalık türüdür.” Buradan hareketle, genel bir tanım olan “kas hastası” kişiler için standart olarak bir ürün önermesi pek mümkün değildir. Burada önemli olan “hastalığın tam teşhisi yapılmış mı?” yapılmışsa teşhis nedir? Ve hastalının kişide bıraktığı etkiler nedir?

ÖRNEK VAKA ANALİZİ

A kişisi Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastası. 19 yaşında ve yürüme yetisini kaybetmiş. A kişisinde skolyoz gelişmiştir. Kol ve omuz kaslarında ciddi oranda güç kaybı vardır. Sağ elini orta derecede kullanabiliyor ancak bilek hareketine tam hâkim değil.

A kişisi mağazamıza gelir. Hastanın genel kondisyonu, hareket yeteneği uzman ekibimiz tarafından detaylı incelenip sorgulanır. Devamında hasta için akülü sandalyenin koltuğuna yan skolyoz destekleri ilave edilir. Hastanın bilek hakimiyeti tam olmadığı için bilek kolay açılır kapanır yapışkanlı bir emniyet kemeriyle joisticks koluna yakın bir yere sabitlenir.

Sonrasında akülü sandalyeye kişiye özel ve kişinin ölçülerine uygun skolyoz ve bilek aparatları hasta sandalyeye oturtularak prova edilir. Provalar sonrası hastanın konforu ve araç üzerindeki hakimiyeti tam olarak sağlandıktan sonra ürün kendilerine teslim edilir.

B kişisi: aynı hastalık (Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastası.) kişi 10 yaşında ve yürüme yetisini daha yeni yeni kaybetmiş durumda. B kişisinde henüz skolyoz oluşumu yok. A kişisine göre genel vücut kondisyonu daha iyi el ve kol becerileri daha aktif. Bu kişi için önerimiz bire bir kendi vücut ölçülerine uygun ölçülerde koltuğu bulunan (oturma ve sırt yüksekliği) bir akülü sandalye modelidir. Koltuğun ergonomisi ve kişinin ölçülerine uyumlu olması duruş bozukluğunu önleyerek kas hastalarında sık görülen skolyozu önlemek veya geciktirmek için çok önemlidir.

VAKA ANALİZLERİNDEN ÇIKARTILACAK DERS:

Yukardaki iki örneklemde verdiğimiz aynı hastalığa dair vaka analizini konunun daha iyi anlaşılması adına verdik. Çıkartılacak ders; Hastalığa göre değil, “hastalığın kişide bıraktığı etki ve kişinin kondisyonuna göre araç önerisinde bulunulur.”

UZUN VADEDE KAS HASTALARI İÇİN AKÜLÜ SANDALYE ÖNERİSİ

kulu-sandalye-kas-hastasi

Kas hastalığının türüne göre hızlı veya yavaş ilerleyen türlerinin olduğunu söylemiştik. Bu yüzden kişiye önerilecek üründe hastalığın ilerleyiş hızı iyi hesaplanıp ona göre ürün önermesinde bulunmak gereklidir. Örneğin kişi bugün baş-boyun hareketlerine hakim olabilir ama 2 yıl sonra baş-boyun desteğine ihtiyaç duyabilir. Bu yüzden hastalığın türüne göre hastalığın ilerleyişi iyi hesaplanıp ona göre araç önermesinde bulunmak lazım.

Bizler bu tür hastalar için “profesyonel grup” diye adlandırdığımız, “baş-boyun desteği olan, tercihen lift ve tilt koltuk özellikli hareketli ayaklık özelliği olan” akülü sandalyeleri önermekteyiz.

Engelli Scooterleri Kas Hastaları İçin Uygun mu?

Bize gelen hasta sahipleri çocuklarının kas hastası olduğunu 3 yada 4 tekerli engelli scooteri almak istediklerini belirtmektedirler. Bizler bu türden taleplere hemen hemen her zaman karşı çıkıyoruz.

Zira yapıları gereği, scooterlerin koltuk yapıları akülü araçlara göre daha az ergonomik ve en önemlisi scooterin direksiyonun önde olması nedeniyle kontrolü daha zordur.

Kas hastası belki bugün zorlanarak ta olsa aldığı scooteri kullanabilir ama ya 2 yıl sonra?

Kişinin 2-3 yılda bir araç değişmesi hem ekonomik olarak kişiyi zorlar hemde ergonomik olmayan bir araç kullanmanın yol açtığı sağlık sorunlarıyla boğuşmak zorunda kalabilir.

Dip not: Kas hastalarının kendilerini çok yormaması fazla efor sarf etmemesi gerekmektedir. Bo yorgunluk ve gereğinden fazla efor sarf etmek hastalarda “kas yıkımına” neden olarak durumun daha kötüye gitmesine neden olur…

Akülü sandalye modellerimizi incelemek için tıklayın: https://goldmedikal.com/akulu-sandalye

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.