x
Hasta Yatakları Özellikleri ve Kullanım Rehberi

Hasta Yatakları Özellikleri ve Kullanım Rehberi

14 Şubat 2022

Hasta karyolaları bilindiği üzere motorlu yada manuel olarak hastanın yatışı esnasında kolaylıkla pozisyonlanmasını sağlayan sistemlerdir.

Manuel hasta yatağı sistemleri daha ekonomik, hasta hayatını kolaylaştıran şayet hastanın pozisyonunu kendisinin değiştirebilmesine imkân sağlayamayan sistemlerdir. Bu sistemler ancak bir refakatçi yardımıyla hastanın isteği doğrultusunda yapılabilir.

Hasta Yatağı ve Havalı Yatak modellerimiz için tıklayın

Peki ya refakatçi yoksa?

Bu durumda hareket kabiliyeti sınırlı engellilerimizin mobilizasyonu kendileri tarafından sağlanmış olamaz. Çözüm ise net olmalı ve hastanın kendi ayarlamalarını yapabilmesi gerekmektedir.

Bu sorun ise motorlu hasta karyolaları tarafından çözülmüştür.

Motorlu hasta yatakları karyolaları:

Motorlu hasta yatağı

Günümüz teknolojisine paralel olarak geliştirilen bu yataklar Avrupa da, Uzak Doğu da ve Ülkemizde üretilebilmektedir. Aktivatörleri yardımıyla pozisyon verebilen yataklar kendi içinde onlarca yeteneğe sahiptirler. BAKINIZ

Bu yatakların bazı özellikleri şunlardır:

  • Baş boyun ve sırt kaldırma
  • Ayak ve üst baldır kaldırma
  • Yerden yükselme
  • Sağa sola pozisyonlama
  • Ön tilt geri tilt
  • Ayağa kaldırma.

Şayet opsiyonlar tarafınızca seçilemez. Opsiyonlar ise şu şekilde yapılır;

  • 1 motorlu: baş boyun hareketli
  • 2 motorlu: baş boyun ve ayak hareketli
  • 3 motorlu: baş boyun, ayak ve yerden yükselme
  • 4 motorlu: baş boyun, ayak, yerden yükselme ve öne geriye tilt
  • 5 motorlu: baş boyun, ayak, yerden yükselme, öne geriye tilt ve ayağa kaldırma

Hastalığın durumuna göre yetenek kazandırılan bu ürünlere bazı eklemeler yaparak farklı özelliklerde katılabilir.

Bunlardan bazıları ise hastanın sırt üstü pozisyondan yüz üstü pozisyona geçişinin sağlanmasıdır. Bu sistemler karyolanın kenar kısımlarına monte edilen özel cihazlar sayesinde yapılır. Her iki kenara sabitlenen aktivatör sistemi arasına özel bir kumaş geçirilir ve bu kumaş yan motorlar sayesinde tur attırılarak hastanın pozisyon değişimi sağlanır.

Buna benzer diğer bir özellik ise karyola yatak üzerine montajı teleskopik olarak sağlanabilen hasta transfer liftidir.

Bu sistem sayesinde ekstra bir taşıma liftine gerek kalmaz ve karyola üzerindeki lift yardımıyla hasta sandalyesine transfer olabilir yada hasta transfer lifti ile havaya kaldırılarak alt alez kısımlarının ve yatak temizlik ile bakımlarının yapılabilmesi sağlanır.

İKİ MOTORLU HASTA YATAKLARI

4 motorlu hasta yatağı

Onlarca marka ve modelde olan bu ürünlerin en çok rağbet göreni ise 2 motorlu hasta yatağıdır. Bu yatak baş boyun ve ayak hareketine imkan sağlar. Ölçüleri standart bir yetişkin karyolası ile aynı ebatlardadır. Yerden yükseklik ise universal ölçülerdedir.

Karyolanın üzerinde kullanılan yataklar ise tercihe göre değişebilir ve buda yataktan ayrı opsiyonel olarak satın alınan sistemlerdir.

Her motorlu hasta karyolasının üzerinde 28-32 dansite aralığında standart olarak 4 parçalı bir yatak bulunmaktadır ve bundan ücret talep edilmez. BAKINIZ

Şayet yatak yarası vücutta mevcut ise sünger yataklar asla tavsiye edilmez. Bu durumda tercihe göre havalı yataklar kullanılmalıdır. Bu yatakların hangisinin seçileceği ise uzman doktorlar, uzman fizyoterapistler ve güvendiğiniz medikal firmalar tarafından yapılmalıdır.

Genelde baklava tipi ve boru tipi yataklar kullanılır. Baklava tipi olan yataklarda yara oluşumuna tedbir alınabilir şayet iyileşme süreci ihtiyacı olan yaralar mevcut ise boru tipi yataklar olmalıdır.

Boru tipi yataklar 1.90x90 standart yatak ölçülerindedir. 21 hücreden oluşmakta ve ABC sistemi dediğimiz çalışma prensibine sahiptir. 21 hücre kendi içinde 3 e bölünerek 7 grupta çalışır. BAKINIZ

Yani A-B-C olarak 7 grup toplamı 21 hücreye denk gelen bu sistemde her grupta önce A sistemi söner ve sırasıyla B ve C sönerken diğerleri şişerek vücuda olan baskı (bası) azaltılır.

Bu mevcut yara oluşumunu engellediği gibi aynı zamanda mevcut yaraların iyileşmesine olanak sağlar.  Seçeceğiniz yada satın alacağınız karyola sistemi üzerine doğru havalı yatak uygulaması yapılmazsa sistemin pozisyon vermekten öte bir özelliği kalmaz.

Yatan hastalarda en çok karşılaştığımız yatak yarası yada bası yarası olarak adlandırılan bu yaraların tedavisi oldukça zahmetli olduğundan yara oluşumunu sağlamamak en iyi tedavi yöntemidir.

Şayet mevcutta yara oluşumu varsa havalı yatak yardımı ile tedavi desteklenir ve hastanın en kısa sürede enfeksiyona maruz kalmadan tedavisi gerçekleştirilir.

YAZAR: OĞUZ ŞAHİN

oğuz şahin yazar

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.