Akülü sandalye alırken nelere dikkat etmeli?
Merhaba. Bugün size motorlu akülü sandalyeler hakkında kısa bilgiler vererek, doğru ürün seçiminde yardımcı olacağız. Unutmayın en iyi akülü sandalye sizin ihtiyaçlarınızı en çok karşılayan akülü sandalyedir.
1- Kullanıcının hastalık engel durumu
Kullanıcılar için ürün seçimleri öncelikle rahatsızlık durumlarına göre detaylandırılmalıdır.
Tanı ve rapor yüzdelik değerlerine göre seçimler yapılmalıdır. Bu seçimler yapılırken işin hakimi ve işi ile alakalı bilir kişi seviyesine ulaşmış kişiler seçilmelidir. Bu kişiler; Doğru firma, fizik tedavi doktor ve uzmanları (fizyoterapist), tanı belirleyen doktorlar ve en yakın refakatçiler ile belirlenebilir. Tanılardan bazıları parapleji, tetrapleji, kas rahatsızlıkları (SMA, ALS, MS, DMD) şeker ve kalp hastalıkları, yaşlılık durumuna göre hareket yetersizlikleri gibi adlandırılabilir. Örneğin ‘’PARAPLEJİ’’ rahatsızlığı ile alakalı bir kullanıcının ürün seçiminde bilinmesi gereken detaylar mutlaka yeterliliği tam kişiler tarafından yapılmalıdır. Omurilikte oluşan hasarın hangi omurda olduğunu bilmek ve hasarlı bölgenin vücuda olan tepkilerini analiz ederek, nöropatik ağrılara kadar araştırılmalı ve ürün seçimi buna göre yapılmalıdır. ‘’L’’ seviyesi bir hasar yaşayan kişi için kol gücü yeterliliği ‘’C’’ seviyesi bir hasar yaşayan kişiye oranla çok daha güçlüdür. Ürün seçimleri bu detaylar bilinmeden yapılmamalı ve kullanıcı için sağlıklı sürüş seviyesi en yukarıda tutulmalıdır.
Diğer tanı ve hastalıklar içinde örnekler detaylıca verilebilir. Ürün seçimi hakkında hakim kişiler ile irtibata geçilmeli ve DESTEK alınmalıdır.
2- Kullanım alanı ve kullanıcının hareket kabiliyeti
Kullanıcılar üst paragrafta tanı durumlarına göre ürünleri seçtikten hemen sonra fiziksel durumları baz alınarak kullanım alanlarına göre ürün modernizasyonlarına yönlendirilmelidir.
Ortalama kilo, boy hesabı ve fiziksel detaylar öncelik alınarak yaşam alanı hakkında detaylı bilgiler bilir kişiler tarafından sorulmalı ve ürün yeterlilikleri hesaplanarak motorlu sandalye donatılmalıdır.
Örneğin kasaba, köy gibi yerlerde ikamet eden kişiler için arazi şartlarına uygun ürünler olması gereklidir. Bu detaylar kumanda ah değeri, motor watt değerleri, teker çapları ve kullanım mesafelerine göre uygun ah değerinde akü seçimleri ile birlikte belirlenir.
Bu durumlar içerisinde şuana kadar vermiş olduğumuz bilgiler göz önünde tutularak örneklendirecek olursak, ‘’L’’ seviye hasar yaşayan bir PARAPLEJİ tanısı konulan kullanıcı için oturma konforu belirlendikten sonra dış mekan ve iç mekan (iç mekan için özel durumlar hesaplanmalı. Kapı ölçüleri vb.) durumuna göre kilo durumu ve kullanım alanının arazi, yol durumu göz önüne alınmalıdır.
Ortalama 90 kiloya kadar Otto Bock B 400 arazi şartlarında kaliteli sürüş imkanı sağlayabilir. Şayet 90 kilo ve üstü durumlar için oturma konforu sağlandıktan sonra ürün seçiminde Otto Bock B 600 e yönlendirilmelidir.
Olası arazi şartlarının ağırlaştığı, rampa ve bozuk zeminlerin yoğun olduğu durumlarda ise kullanıcı İnvacare G50, Meyra Optimus 1-2, Extreme 4x4, Otto Bock C1000 gibi ürünler ile donanım tamamlanmalıdır. Vermiş olduğumuz marka ve modeller sadece örnektir. Kullanım alanı ve ürün markaları detaylandırılabilir.
3- Genel Faktörler
Siz kullanıcılara vermiş olduğumuz bilgi ve örnekler, anlaşılabilir durumun yitirilmemesi için kısa tutulmuş ve sadece bazı örnekler verilmiştir. Aslında detaylar oldukça fazladır. Bu detaylar içerisinde ürün ile alakalı yeterliliğin kısıtlandığı durumlar mutlaka vardır.
Şehrin dinamiği, trafiğin yoğunluğu, yetersiz kaldırımlar, kullanıcı için uygun olmayan ölçülerdeki asansörler, toplu taşıma araçlarının yetersizliği, merdivenler, alakasız ölçülerdeki denetimsiz yapılmış engelli rampaları, otomobil seyahati için illaki ürünün katlanabilir olması vb. örnekler ile detaylar saydıkça çoğalıyor.
Bu duruma kısa bir örnek verecek olursak; Kas rahatsızlığı yaşayan bir kullanıcının, oturma konforu, asansör, şehrin dinamiği, kullanıcının fiziksel durumu (örnek: skolyoz) gibi detayları aşarak belirlenen sabit şasede bir ürünün sadece sıkça otomobil seyahati yapması gerektiği için katlanabilir şaseye mahkûm kalması olayın özeti olabilir.
Şayet bilir kişi olarak diretip ürün satışına karşıda olsak maddi yetersizlikler yada başka sebeplerden dolayı kullanıcının seyahat durumu için yedek bir araç alamaması, belirlenmiş konforun ve sürüş yeterliliğinin önüne geçmektedir. Bu durum asla tavsiye ettiğimiz bir durum değildir. Çünkü yetersiz kalan ürünün koltuk konforu yüzünden skolyoz durumunun ilerlemesi yada şehrin dinamiğine katlanan bir sandalye ile rahatsızlığı dolayısıyla uyum sağlayamaması bizim öngörmediğimiz bir durumdur.
Biz GOLD MEDİKAL ailesi olarak yeterliliğin en üst seviyede olması gerektiğini düşünen ve bu düşünce ile bireysel çalışmalarımızı olumlu sonuçlama gayretinde olan bir firmayız.
Temennimiz ise Kullanıcıların konfor ve sürüş kalitesini en üst seviyede tutmak. Bu temenni doğrultusunda bu camiada kaliteli ve güvenilir hizmet vererek umuyoruz ki kullanıcılarımız için en doğrusuna yönlendirebilir ve kullanıcıları tam olarak donatabiliriz.
Son önermeler;
Söylemeye gerek varmı emin değiliz ama biz yinede hatırlatmak isteriz. Satın aldığınız ürünü (akülü sandalye) satan firmanın teknik servisinin olup olmadığını sorgulayınız. Akülü sandalyeler mekanik araçlar olduğundan bugün olmasa da yarın arıza verebilir. Bu durumda başka arayışlara girmeden direk ürünü satın aldığınız firmayla bağlantıya geçerek arızanın giderilmesini talep etmeniz size avantaj sağlayacaktır.
Ve bir diğer önemli nokta. Satın aldığınızın akülü sandalyenin yedek parçalarının bulunabilir olması. Bu noktada satın aldığınız akülü sandalyenin yurt dışından getirilmişse Türkiye distribütörünün olup olmadığını sorgulayın.
Saygılarımla
Oğuz ŞAHİN
GOLD REHAB MEDİKAL TİC.LTD.ŞTİ