Havalı Yatak kullanımı, Kurulumu ve Hasta Yatağı Ayarları
Havalı Yatak Kullanımı Nasıl Olmalı?
Havalı yataklar uzun süre yada sürekli yatalak hastalarda yumuşak doku hasarı denilen tıbbi adıyla bası yarası oluşumunu önlemeye yardımcı tıbbi ekipman sınıfına giren medikal ürünlerdir. Havalı yatak kullanımında dikkat edilecek hususlar, kullanılan havalı yatağın özelliklerine göre değişir.
Örneğin baklava tipi havalı yatağın kullanımı ile boru tipi havalı yatağın kullanımı arasında fark olabileceği gibi, motorlu havalı yatak ile motorsuz yataklar arasında kullanım açısından farklar vardır.
Çoğunlukla satın alınan ürünün içinde alınan hasta yatağının “kullanım talimatı” olmakla beraber ürünü satın aldığınız medikalcinizlede konuya dair görüşmeniz sağlıklı olacaktır.
Kaç Çeşit Havalı Yatak Vardır?
Temel olarak 4 çeşit havalı yatak vardır (bu çeşitler kendi içlerinde alt kategorilere ayrılıp alt çeşitleri olsa da temelde çeşit sayısı 4 adettir)
Baklava tipli havalı yatak
Boru tipi havalı yatak
ABC sistem havalı yatak
Pozisyon veren havalı yatak
Yukarda da zikrettiğimiz gibi havalı yatak kullanımında kullanılan yatağın çeşidi, teknolojisi, motorlu yada motorsuz oluşuna göre farklar olmaktadır. Ve fakat gerek kullanım gereksede kurulum açısından havalı yatakların kullanımı son derece kolaydır.
Gerek ürünü satın aldığınız medikalcinizin yönlendirmesi gerekse de ürünlerin içinde bulunan kullanım talimatını okuyarak 10-15 dakika içinde yatağınızı kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
SIK SORULAN SORULAR
Havalı yatak motoru sürekli çalışır mı?
Gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde imal edilen çoğu üründe havalı yatağın motoru sürekli (24 saat) çalışmaktadır. Örneğin satışını yaptığımız ve boru tipli şu havalı yatak modelimizin ( https://goldmedikal.com/havali-yatak-gold-boru-tipli-motorlu-havali-yatak.html ) motoru aralıksız 24 çalıştırılabilir.
Havalı yatak basınç ayarı nasıl yapılır?
Modele göre değişmekle birlikte çoğu havalı yatağın üzerinde minimum – maksimum hava basınç ayarı düğmesi vardır. Bu düğmeler sayesinden basınç ayarını minimum veya maksimum seviyeye çıkartabileceğiniz gibi, bazı modellerde ise kişinin kilogramına göre (örneğin 70-95 kg arası) otomatik şekilde basınç ayarını seçebilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak bası yarası (yatak yarası) oluşumunda hassas noktalar (kalça ve sırt bölgesi gibi) iyi gözlenmeli ve o bölgelerde çökme oluyorsa basınç ayarı yeniden gözden geçirilmelidir.
Not: Basınç ayarını ya ürünün kullanım talimatına uygun yada medikalcinizin önerisine göre yapınız.
Havalı yatağa çarşaf serilir mi?
Havalı yatakların kendi özel çarşafları vardır. Bu çarşaflar (genellikle) su geçirmeyen ama hava geçirebilen “Poliüretan” malzemeden yapılan çıkartılıp yıkanabilir özelliktedir. Yatağınızın kendi çarşafı dışında çarşaf kullanmamaya dikkat ediniz.
SONUÇ;
Hasta yatakları gibi tıbbi amaçlı kullanılan ürünlerin kullanımında, uzman önerileri, kullanım talimatları son derece önemlidir. Bu sebepten gözümüz gibi baktığımız hastalarımızın zaten bozuk olan sağlıklarını riske atmamak için bu öneri ve talimatları mutlaka dikkate alarak hareket etmeniz gerektiğini unutmayın lütfen.
İlginizi çekebilecek ürünlerimiz:
https://goldmedikal.com/Roho-hava-dolasimli-yatak.html
https://goldmedikal.com/uc-motorlu-elektrikli-hasta-karyolasi-yatagi.html
https://goldmedikal.com/gold-havali-yatak-baklava-dilim-baloncuklu-hasta-yatagi.html
Başka bir blog yazımızda görüşmek umuduyla, sağlıkla kalın..