En İyi Jel Akü Hangisidir?
İçinde yaşadığımız yüzyıl içerisinde keşfedilen jel aküler klasik manadaki kursun asit akülerle kıyaslanmayacak ölçüde uzun ömüre sahiptirler. En iyi jel akü hangisidir sorusunun yanıtına geçmeden önce jel akülerin tam olarak ne anlama geldiğine bakalım.
Jel Akü Nedir?
Jel akü, içerisinde jöle kıvamında jel olan ve elektrolit bulunan akülerdir. Daha açık bir ifadeyle jel akülerde sıvı asite silis tozu ilave edilerek karıştırılan ve bu karışım sonucu meydana gelen kimyasal bileşenin pozitif ve negatif plakalar üzerinde yaptıkları iyon alışverişinin yapılmasına olanak sağlayan teknoloji harikasıdır. Jel aküler özellikle yüksek sıcaklıklara, darbelere ve titreşime dayanıklı akülerdir.
Sürekli şarj deşarj (charge-discharge) kullanımında geri dönüşüm (akünün yeniden kendini toparlaması ve eski haline %100 gelmesi) oranının yüksek olması nedeniyle tercih edilirler. Örneğin engelli yurttaşların kullandıkları akülü sandalyelerde sürekli olarak doldur boşalt yapıldığı için klasik akülerin teknolojileri bu doldur boşalta dayanamaz ve aküler 6 ayla 1 yıl arasında bozulur. Oysa jel akülerde geri dönüşüm (deep cycle) özelliği olduğu için doldur başolta karşı dayanıklıdırlar.
En iyi jel akü
Burada marka adı söylemeden önce iyi bir jel aküde olması gereken özelliklere değinmenin daha faydalı olacağı kanaatindeyiz.
İyi bir jel aküde önemli olan cycle (saykıl) sayısıdır. Her cycle eşittir 1 ila 3 doldur boşalt anlamına gelir. (Örneğin Apple cihazlarında bu şarj deşarj döngüsünü kullanır.)
Burada yanlış anlamayı önlemek adına bir uyarıda bulunalım. Deep cycle özellikli jel akülerde önemli olan akünün kaç yıl kullanıldığı değil kaç kez doldur boşalt yapıldığıdır.
Akü teknolojileri konusunda Avrupa’da yapılan bir sempozyumda uzmanlar iyi bir deep cycle özellikli jel aküde cycle sayısının minimum kaç olması konusunda tartışma yapmış ortak karar olarak bu sayının minimum 800 olması gerektiği konusunda fikir birliğine varmıştırlar.
Dolayısıyla deep cycle jel akü alırken ilk dikkat edilmesi gereken husus markası ne olursa olsun üretici, yada tedarikçiye cycle sayısının sorulması gerekmektedir. Ve fakat ne yazık ki çoğu üretici cycle sayısı konusunda her zaman gerçeği söylemeyebilir. Bu konuda da tüketici tercihini dünyaca bilinen markalardan yana kullanmalı. Örneğin Deep cycle jel akünün ilk mucitlerinden sayılan Trojan bu konuda doğru tercih sayılabilir.
Gold Medikal olarak satışını yaptığımız trojan akülerimizde cycle sayısı 1.550 dir.
Hatta trojan bu konuda sınırları zorlayıp Trojan solar akülerinde 1.700 cycle sayısında akü üretmiştir. Yine dünyaca ünlü Japon menşeli B.B akü ise çıtayı bir kademe daha üste taşıyıp B.B akü zelüs serisi adı altında tam tamına 2.000 cycle sayısında akü üretmiştir.
Sonuç itibariyle (her ne kadar marka adı versekte) sizler akü seçiminizde önceliğinizi Cycle sayısını dikkate alarak yapınız.
Jel aküler hangi alanlarda kullanılır?
Bilindiği üzere jel akülerin fiyatları klasik akülere oranlara göre pahalıdır. Bu nedenle bu aküler otomobil vb. gibi sadece aracın çalıştırılması esnasında kullanılacak alanlarda tercih edilmez.
Örneğin solar jel aküler güneş enerji sistemlerinde enerjiyi doğrudan depoladıkları için tercih edilir.
Bunun gibi temizlik araçları, tekne ve yatlar ve akülü sandalyeler gibi enerjisini ve hareket kabiliyetini tamamen aküden alan sistemlerde tercih edilirler.
Not: Jel akü fiyat listemiz için tıklayınız: https://goldmedikal.com/akulu-sandalye-akusu-bb-ve-trojan-aku.html